E-ITSPEA 2: Kaks erinevat nähtust Interneti varasemast ajaloost

E-mail - vana suhtlusmeetod, kui siiani kasutusel

E-mailiga on ühel või teisel viisil kokku puutunud peaaegu kõik. E-maili alged jäävad ARPANETi ajastusse. Esimene e-mail saadeti aastal 1971 Ray Tomlinsoni poolt, kasutades omaloodud programmi SNDMSG. Tollest ajast pärineb ka meile tuttav @ märk, mis eristas kasutajanime teenusepakkuja nimest.

Algselt ei tajutud e-maili kui olulist leiutist, kuna arvati et mugavam on suhelda telefoni teel. Üks esimesi funktsioone oligi see, et kui inimest telefonitsi kätte ei saanud, siis oli võimalik jätta talle arvutisse teade. Kuni 1990nendate aastateni kasutati e-maili peamiselt teadusrinkondades. 1990nendatel muutusid popolaarseks pesonalarvutid ja tekkisid arvestatavad võrguteenusepakkujad, see aitas oluliselt kaasa emaili levikule.

E-mail hakkas kasutama standardprotokolle nagu POP3 ja SMTP. Tänaseks on e-mail on väga levinud suhtlusvahend mida kasutab suur osa maailma elanikest. Seda kasutatakse eelkõige ametlikuks suhtluseks ja informatiooni liigutamiseks, samuti leiab ta palju kasutust nö. kõrvalfunktsioonides nagu igasugused automaatsed kinnitused jms. (1)


(2)

ASCII kunt - tänaseks enamasti unustatud



ASCII kunsti alged jäävad trükimasinate aega, üheks esimestest töödest võib pidada Flora F.F. Stacey poolt aastal 1898 loodud pilti liblikast. Pilt on tehtud täielikul trükimasinal.

Esimesteks arvutil loodud tähemärkidest koosnevateks kujutisteks peetakse Ken Knowltoni poolt 60nendate keskel loodud pilte. Need jõudsid avalikkuse ette alles 1970nendate lõpus.




Vähemalt osaliselt peetakse ASCII kunsti teket praktilistest kaalutlustest lähtuvaks, kuna varased printerid ei suutnud trükkida graafilisi kujutisi. 
Isiklik kokkupuude ASCII kunstiga jääb minul 90nendate aastate keskpaikam kui see oli väga levinud MUD tüüpi tekstipõhistes rollimängudes. Sellistes mängudes illustreeriti ASCII piltidega ruume ja maastikuvaateid (3)

(4)



1 - https://www.mail.com/blog/posts/fiftieth-anniversary-of-email/20/?utm_referrer=www.google.com
2 - https://studysection.com/blog/a-brief-history-of-emails/
3 - https://blog.sourcerer.io/ascii-art-dead-or-alive-cc237391e5d8
4 - https://www.google.com/search?q=carrionfields+ascii+art&oq=carrionfields+ascii+art&gs_lcrp=EgZjaHJvbWUyBggAEEUYOTIJCAEQIRgKGKABMgkIAhAhGAoYoAHSAQg4NTcwajBqOagCALACAA&sourceid=chrome&ie=UTF-8#vhid=VkWK28UYP0wnyM&vssid=l


Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

E-ITSPEA 1: Kolm põnevat IT-lahendust

E-ITSPEA 11: Arendus- ja ärimudelid