E-ITSPEA 10: Võrkude rikkus: vabast tarkvarast vaba kultuurini

 Arvustus Eben Mogleni 1999. aasta artiklile Anarchism Triumphant: Free Software and the Death of Copyright


(1)

Eben Mogleni hinnangud on osutunud osaliselt täpseks. Vaba tarkvara on kahtlemata saavutanud märgatavat edu, olles levinud laialdaselt nii serverites kui ka arvutites. Linuxi operatsioonisüsteem on paljudes valdkondades domineeriv ning vaba tarkvara on levinud ka mobiiltelefonides (Android) ja pilvandmetöötluse platvormides.

Siiski on Mogleni ennustus autoriõiguse surma kohta osutunud ennatlikuks. Autoriõigus on endiselt olemas ja on endiselt oluline tegija intellektuaalomandis. Vaba tarkvara liikumine on aga tõestanud, et on võimalik luua edukaid ja jätkusuutlikke ärimudeleid, mis ei tugine traditsioonilistele autoriõiguse mudelitele.

Siin mõned autori hinnnagud, mis minu arvates on täppi läinud.

Vaba tarkvara on saavutanud märkimisväärset edu ja on laialdaselt levinud. Vaba tarkvara on toonud kaasa olulist innovatsiooni tarkvaraarenduses. Vaba tarkvara on muutnud intellektuaalomandit kättesaadavamaks.

Järgnevad hinnangud pole osutunud tõeseks.

Autoriõigus on surnud. Vaba tarkvara asendab traditsioonilise tarkvara. Vaba tarkvara mudel on ainuke jätkusuutlik mudel tarkvaraarenduseks.

Vaba tarkvara on saavutanud märkimisväärset edu, kuid autoriõigus on endiselt oluline tegija intellektuaalomandis. Vaba tarkvara liikumine on aga näidanud, et on võimalik luua edukaid ja jätkusuutlikke ärimudeleid, mis ei tugine traditsioonilistele autoriõiguse mudelitele.


Allikad:
1 - https://en.wikipedia.org/wiki/Eben_Moglen
2 - https://firstmonday.org/ojs/index.php/fm/article/view/684/594

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

E-ITSPEA 1: Kolm põnevat IT-lahendust

E-ITSPEA 2: Kaks erinevat nähtust Interneti varasemast ajaloost

E-ITSPEA 11: Arendus- ja ärimudelid