E-ITSPEA 6: Üks WIPO intellektuaalomandimudeli komponent mis toimib hästi ja üks millist tuleks (põhjalikumalt) muuta.

 Üks WIPO intellektuaalomandimudeli komponent mis toimib hästi ja üks millist tuleks (põhjalikumalt) muuta.

(1)


Üks WIPO intellektuaalomandimudeli komponent mis toimib hästi - Litsentsid

Litsentsid on intellektuaalomandi jagamise paindlikud vahendid, mis pakuvad eeliseid nii õiguste omanikele kui ka litsentsisaajatele.

Need võimaldavad õiguste omanikel jagada oma intellektuaalomandit teistega, mis omakorda soodustab innovatsiooni. Näiteks võib patendi omanik litsentseerida oma leiutise teisele ettevõttele, kes saab seda siis toota ja müüa. See aitab leiutistel turule kiiremini ja laiemalt levida.

Litsentsid aitavad parandada juurdepääsu intellektuaalomandil. Näiteks võib autoriõiguse omanik litsentseerida oma teose kasutamise hariduslikel eesmärkidel.

Nad võivad aidata õiguste omanikel ja litsentsisaajatel riske maandada. Näiteks võib patendi omanik litsentseerida oma leiutise mitmele ettevõttele. 
Litsentsid võivad aidata õiguste omanikel ja litsentsisaajatel kulusid optimeerida. Näiteks võib ettevõte litsentseerida tarkvara asemel selle ostmise. (2)


Üks WIPO intellektuaalomandimudeli komponent  millist tuleks (põhjalikumalt) muuta.

Kaubamärkide kaitse pakub olulist rolli brändide identiteedi ja maine kaitsmisel, aga sellel on ka palju puudusi.

Kaubamärgi registreerimine ja kaitse on kulukas protsess, mis hõlmab riigilõivu, juristide tasusid ja järelevalve kulusid. See võib olla eriti koormav väikestele ja keskmise suurusega ettevõtetele. Ettevõtte kaubamärgi kaitse kehtib ainult riikides või piirkondades, kus see on registreeritud. See tähendab, et ettevõtte kaubamärki saab teistes riikides rikkuda ilma õiguslike tagajärgedeta.

Kaubamärgi registreerimise protsess on sageli pikk ja keeruline, hõlmates ulatuslikku uurimistööd ja ametlikku protseduuri. See võib kesta mitu kuud või isegi aastaid. Digitaalses keskkonnas on kaubamärkide rikkumist raske tuvastada ja sellele reageerida. Näiteks on võltsitud kaupade ja teenuste müük internetis levinud probleem. (3)

Allikad:

1 - https://www.vectorstock.com/royalty-free-vector/trademark-copyright-symbol-logo-trade-mark-sign-vector-39990459

2 - https://www.investopedia.com/terms/l/licensing-agreement.asp#:~:text=A%20licensing%20agreement%20allows%20one,be%20used%20by%20another%20company.

3 - https://www.schoenherr.eu/content/eu-trademark-law-reform-what-will-change/

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

E-ITSPEA 1: Kolm põnevat IT-lahendust

E-ITSPEA 2: Kaks erinevat nähtust Interneti varasemast ajaloost

E-ITSPEA 11: Arendus- ja ärimudelid