E-ITSPEA 12: Inimese ja arvuti suhtlus, ergonoomika ja kasutatavus

 Kasutatavuse kaks palet veebis: hea ja halb


Veebi kasutatavus on nagu mündi kaks külge: ühelt poolt ootab meid sujuv ja nauditav kogemus, teiselt aga segadus ja rahulolmatus. Mõistmaks paremini, milline peaks veebileht olema, et pakkuda parimat võimalikku kogemust, vaatleme lähemalt nii hea kui ka halva kasutatavuse näiteid.


Hea kasutatavuse näide: Airbnb

Airbnb veebileht on suurepärane näide intuitiivsest ja mugavast kasutuskogemusest. Juba esimesel pilgul on kõik selge: otsinguriba majutuse leidmiseks, menüü navigeerimiseks ja filtreerimiseks vastavalt oma eelistustele. Kujundus on puhas ja minimalistlik, mis ei tekita segadust, ning kõik elemendid on loogiliselt paigutatud.

Lisaks visuaalsele atraktiivsusele pakub Airbnb ka suurepäraseid funktsioone, mis hõlbustavad broneeringuprotsessi. Näiteks kuvab iga majutuskoha puhul selgelt hinna, külaliste arvustused ja fotod. Samuti on võimalik filtreerida otsingutüübi, hinnaklassi ja mugavuste järgi, mis teeb sobiva majutuskoha leidmise kiireks ja lihtsaks. See on ka isuklikus plaanis veebilehe kasutusmugavust kasvatanud.


Halva kasutatavuse näide: Valitsusasutuse veebileht

Valitsusasutuste veebilehed on tihtipeale tuntud oma keerulise navigeerimise ja segadust tekitava sisu poolest. Hea näide on https://digital.gov/ .  Juba kodulehele sattumisel tabab meid infotulv: menüüpunktid on segaduses, tekst on tihe ja raskesti loetav ning otsingufunktsioon on ebaefektiivne.

Lisaks on veebilehel raske leida vajalikku teavet. Menüüpunktide all peituvad alammenüüd ja alam-alammenüüd, mis teevad navigeerimise keeruliseks ja aeganõudvaks. Samuti puudub selge loogika, kuidas erinevad leheküljed omavahel seostuvad. See tekitab kasutajas frustratsiooni ja takistab vajaliku info leidmist.


Kokkuvõtteks

Hea veebilehe kasutatavus tagab, et kasutajad saavad leida vajaliku info kiiresti ja lihtsalt, ilma et peaksid pingutama või segaduses olema. Halb kasutatavus seevastu tekitab frustratsiooni ja takistab kasutajatel oma eesmärke saavutada.

Mõistes Jakob Nielseni kasutatavuse komponente ja etendades eeskuju Airbnb veebilehest, saavad veebilehe omanikud luua veebilehti, mis pakuvad positiivset ja nauditavat kogemust kõikidele kasutajatele.

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

E-ITSPEA 1: Kolm põnevat IT-lahendust

E-ITSPEA 2: Kaks erinevat nähtust Interneti varasemast ajaloost

E-ITSPEA 11: Arendus- ja ärimudelid